Πολλές φορές αναφερόμαστε στους διάφορους τύπους των φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι ισχύει για τον καθένα και σε ποια κατηγορία ανήκει. Ας λύσουμε αυτήν την παρεξήγηση.

Μία κοινή παρανόηση όταν η κουβέντα έρχεται στην ηλεκτροκίνηση, έχει να κάνει με την ταχύτητα που μπορεί να φορτίσει το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο ο κάθε τύπος φορτιστή που υπάρχει στο εμπόριο, δηλαδή να αναφέρουμε ως ταχυφορτιστή κάθε συσκευή που προσφέρει ρεύμα στο αυτοκίνητό μας.

Τι είναι οι ταχυφορτιστές και πού τους συναντάμε

Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να φορτίσουν το αυτοκίνητό μας πολύ γρήγορα. Συνήθως μία συνεδρία από 20 μέχρι 40 λεπτά είναι αρκετή ώστε η μπαταρία μας να φτάσει μέχρι το 80%. Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν δικό τους, μη αποσπώμενο καλώδιο, ενώ μπορούν και είναι τόσο γρήγοροι επειδή λειτουργούν με ρεύμα DC (συνεχές).

Τι είναι ένα wallbox;

Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι φορτιστές τύπου wallbox. Αν και πολλοί μπερδεύονται και τους αναφέρουν ως ταχυφορτιστές, στην πραγματικότητα δεν είναι. Πρόκειται για συσκευές οι οποίες μπορούν να δώσουν σημαντικά μικρότερη ταχύτητα φόρτισης, καθώς λειτουργούν με ρεύμα AC (εναλλασσόμενο). Ενδεικτικά, συνήθως χρειάζονται από 4 μέχρι 7 ώρες για να φορτίσουν ένα αυτοκίνητο, αν και ο παραπάνω χρόνος μπορεί να διαφοροποιείται σημαντικά, ανάλογα με την ταχύτητα φόρτισης που «αντέχει» ένα αυτοκίνητο και την χωρητικότητα της μπαταρίας του. Κάποια wallbox έχουν δικό τους, μη αποσπώμενο καλώδιο ενώ άλλα δεν έχουν καθόλου καλώδιο και πρέπει ο χρήστης να χρησιμοποιήσει δικό του.

Φορτιστές

Πώς τα ξεχωρίζουμε;

Ένας εύκολος τρόπος να τα ξεχωρίσουμε είναι από το βύσμα. Αν είναι Type 2, δηλαδή έχει περίπου κυκλικό σχήμα, τότε πρόκειται για wallbox. Αν είναι το παραπάνω σχήμα και ένα οβάλ κομμάτι από κάτω, το βύσμα ονομάζεται CCS και τότε πρόκειται για ταχυφορτιστή. Πολλές φορές μία συσκευή μπορεί να έχει και τα δύο βύσματα ώστε να εξυπηρετεί δύο αυτοκίνητα ταυτόχρονα. Σε αυτή την περίπτωση, στο Type 2 έχουμε απλή φόρτιση και στο CCS έχουμε ταχυφόρτιση.

Ο φορτιστής που βλέπουμε στην αρχική εικόνα είναι wallbox, όμως wallbox είναι και αυτός που βρίσκεται τοποθετημένος στον τοίχο, απλά διαφορετικού τύπου.

πηγή: www.gocar.gr