Όταν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κάνει ταξίδι σε αυτοκινητόδρομο έχει μικρότερη αυτονομία συγκριτικά με την κίνηση μέσα σε πόλη, γι’ αυτόν το λόγο οι πιο γρήγοροι φορτιστές συνήθως μπαίνουν στις εθνικές οδούς.
Η μία αιτία της μειωμένης αυτονομίας είναι η αυξημένη αντίσταση του αέρα (όσο πιο γρήγορα πάει το αυτοκίνητο, τόσο αυξάνεται η αεροδυναμική αντίσταση). Η άλλη αιτία είναι ότι δεν υπάρχει φρενάρισμα ή ρολάρισμα, οπότε δεν χρησιμοποιείται η ανάκτηση για να φορτίσει την μπαταρία.
Τι μπαταρία έχει το ηλεκτρικό που ταξιδεύει 900 km χωρίς φόρτιση;
Τα πιο συνηθισμένα νούμερα αυτονομίας για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε ταξίδι στην εθνική οδό είναι από 300 μέχρι 600 km, ανάλογα με την μπαταρία, το πόσο αποδοτικός είναι ο κινητήρας, αλλά και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Τώρα, στην Κίνα είναι εφικτό ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να κάνει συνεχόμενο ταξίδι πάνω από 900 km, χωρίς να χρειαστεί να φορτίσει, χάρη σε μία νέα μπαταρία της οποίας η χωρητικότητα φτάνει τις 150 kWh.
Πώς αποκτάς την ολοκαίνουρια μπαταρία της NIO για ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Στο video που ακολουθεί βλέπουμε έναν Κινέζο YouTuber ο οποίος έχει το κανάλι με την ονομασία Ran’s. Ο YouTuber έχει το NIO ET5, ένα ηλεκτρικό sedan με δυνατότητα εναλλαγής μπαταριών.
Δηλαδή όταν η μπαταρία αδειάσει ο χρήστης δεν είναι υποχρεωμένος να βάλει το αυτοκίνητο για φόρτιση. Αν θέλει μπορεί να πάει σε έναν σταθμό εναλλαγής μπαταριών. Εκεί ένα αυτόματο σύστημα θα βγάλει την άδεια μπαταρία από το αυτοκίνητο και στη θέση της θα βάλει μία φορτισμένη, με τη διαδικασία να διαρκεί 3-5 λεπτά.
Το ταξίδι με ηλεκτρικό που ξεπέρασε τα 900 km, χωρίς φόρτιση
Ο YouTuber έκανε ακριβώς αυτό. Πήγε σε έναν σταθμό, άφησε την μπαταρία των 75 kWh που χρησιμοποιεί συνήθως και έβαλε στο αυτοκίνητό του εκείνη των 150 kWh. Με αυτήν ταξίδεψε σε αυτοκινητόδρομο για πάνω από 900 km χωρίς να χρειαστεί φόρτιση, με τη διαδρομή να περιλαμβάνει και ορεινό τοπίο σε σημαντικό ποσοστό.
Τη νύχτα γέμισε την μπαταρία στο 100% και την επόμενη μέρα έκανε ακόμα ένα ταξίδι, με την απόσταση αυτήν τη φορά να πλησιάζει τα 1.000 km, πάλι χωρίς να χρειαστεί να σταματήσει για φόρτιση.
Η μπαταρία της NIO είναι semi-solid-state – Τι σημαίνει αυτό;
Η μπαταρία κατασκευάζεται από τη NIO και συγκεκριμένα από τη WeLion, εταιρεία στην οποία η NIO είναι ο κύριος μέτοχος. Η μεγάλη καινοτομία αυτής της μπαταρίας είναι ότι πρόκειται για semi-solid-state. Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρόδια είναι του ίδιου τύπου με τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σήμερα, όμως ο ηλεκτρολύτης είναι σε στερεή μορφή και όχι σε υγρή, όπως είναι το σύνηθες.
Προς το παρόν οι μπαταρίες των 150 kWh της NIO δεν είναι διαθέσιμες για αγορά, αλλά μόνο για ενοικίαση και μάλιστα όχι σε όλους τους σταθμούς εναλλαγής μπαταριών. Οι σταθμοί είναι μερικές χιλιάδες στην Κίνα, αλλά υπάρχουν κάποιες δεκάδες και στην Ευρώπη, σε Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία.
πηγή:www.gocar.gr